Nieuws en actualiteiten
17 nov

Huis voor de kunsten komt met het Verenigingscafé! Gestart in Noord-Limburg en onderweg naar het Zuidelijke deel. 

'Een parade van bijeenkomsten door onze provincie voor vrijwilligersbesturen van amateurkunstverenigingen en erfgoedorganisaties.'

Heb jij een prangende vraag over ledenwerving in deze uitdagende tijd? Wil je inspiratie opdoen als het gaat om het versterken van je vrijwilligersorganisatie? Wil je samen met ons meedenken over hoe we de positie van verenigingen en vrijwilligersorganisaties in de cultuursector kunnen bestendigen? En wil je andere verenigingen uit jouw omgeving (beter) leren kennen? Meld je dan aan voor één van de (online) Verenigingscafés in november en december van dit jaar.

Programma
Tijdens het Verenigingscafé stelt het Huis voor de Kunsten Limburg zich kort voor. Wat kunnen zij betekenen voor vrijwilligersbesturen van amateurkunstverenigingen en erfgoedorganisaties, zeker in deze uitdagende tijd?

Verenigingscafés 2021
Wil je deelnemen aan één van de Verenigingscafés? Meld je dan (met maximaal twee afgevaardigden van de vereniging of organisatie) aan via de website van Huis voor de Kunsten Limburg. Dat kan steeds tot 3 dagen voorafgaand aan de (online) bijeenkomst. Ben je verhinderd op de datum van het Verenigingscafé bij jou in de buurt? Meld je dan gerust aan voor één van de andere (online) cafés die ze organiseren in Limburg. 

  • Donderdag 18 november, 19.30 - 21.00 uur, regio Sittard-Geleen – Online via Teams
  • Dinsdag 23 november, 19.30 - 21.00 uur, regio Heuvelland - Online via Teams
  • Woensdag 24 november, 19.30 - 21.00 uur, regio Roermond - Online via Teams
  • Dinsdag 30 november, 19.30 - 21.00 uur, regio Maastricht – Online via Teams
  • Woensdag 8 december, 19.30 - 21.00 uur, regio Kerkrade - Online via Teams

Kijk voor meer informatie: https://hklimburg.nl/verenigingscafe 

17 nov

Heb jij goede ideeën voor Heerlen? Wil je graag weten hoe je het beste fondsenwerving aanpakt en welke actuele financieringsopties er bestaan? Sluit dan aan bij de inspiratiesessie Financiering van je initiatief van de Frisse Wind Academie.

Samen met Chantal Lambie van Huis voor de Kunsten Limburg verkent Frisse Wind handige routes en tips & tricks om succesvol fondsen te werven voor jouw project. En geven wij toelichting over interessante fondsen/ subsidieregelingen. Naast het delen van kennis gaan we ook met elkaar actief in gesprek om ervaringen en vragen met elkaar uit te wisselen over dit onderwerp. Kortom: een avond waarbij kennis, netwerk en uitwisseling centraal staat.

Vanaf 30 september is de Frisse Wind Academie van start gegaan, een initiatief van Frisse Wind en een plek waar Heerlenaren met hart voor stad en buurt elkaar geregeld kunnen ontmoeten en inspireren.

In een afwisselend programma komen verschillende thema’s aan bod; van financiering en fondsenwerving tot en met vrijwilligers werven en het verduurzamen van je initiatief. En nog veel meer! Altijd interactief en met bijdragen van Heerlenaren.

Aanmelden is al mogelijk en kan tot en met uiterlijk maandag 22 november via:  https://frissewindheerlen.nl/academie/inspiratiesessie-over-financiering-van-je-initiatief

Kijk voor meer informatie op www.frissewindheerlen.nl/academie

05 nov

Afgelopen woensdag werden de nieuwe coronamaatregelen bekend. Nieuwe maatregelen die ook gevolgen hebben voor de amateurkunstverenigingen en hun Heerlen.

Op de website van de rijksoverheid wordt het volgende omschreven: 

"Het kabinet heeft plannen om op 6 november een aantal wijzigingen voor kunst- en cultuurbeoefening door te voeren. 
Kunst- en cultuurbeoefening is toegestaan. Zoals muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel. Er mag ook publiek bij aanwezig zijn.


Regels voor lessen en repetities

  • Kunst en cultuurbeoefening is toegestaan.
  • Voor locaties voor kunst- en cultuurbeoefening geldt geen maximum aantal bezoekers. Bijvoorbeeld muziekscholen en centra voor de kunsten.
  • Er is geen coronatoegangsbewijs nodig om toegang te krijgen tot deze locaties of activiteiten als het gaat om kunst- en cultuurbeoefening. 
  • Groepslessen en repetities in groepsverband zijn toegestaan.
  • Zingen is binnen en buiten toegestaan.

Blijf hierbij de basisregels volgen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 

 

Publiek bij lessen of repetities toegestaan

Publiek bij lessen of repetities is toegestaan. Hiervoor geldt geen maximum aantal bezoekers.
Er is een coronatoegangsbewijs nodig.

Geen coronatoegangsbewijs bij educatieve culturele onderwijsactiviteiten

Educatieve culturele onderwijsactiviteiten zijn vaak onderdeel van het schoolprogramma (curriculum). Bijvoorbeeld een voorstelling of workshop op school of onderwijsinstellingen. Leerlingen en onderwijspersoneel hebben daarvoor geen coronatoegangsbewijs nodig. Dit geldt ook voor activiteiten buiten de school of onderwijsinstelling."

 

Is het geen onderwijsactiviteit? Dan is een coronatoegangsbewijs voor alle bezoekers vanaf 13 jaar verplicht.

 

Kijk voor de hele tekst en meer informatie over de nieuwe regelgeving vind je op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/zingen-toneelspelen-dansen-muziek-maken-en-acteren 

Informatie over de gevolgen die het Coronavirus heeft gehad op de amateurkunst vind je hier: https://www.lkca.nl/artikel/gevolgen-coronavirus-voor-amateurkunst/

16 jun

 

Na ruim 13 jaar neemt toneelconsulent Marnix Mulder afscheid van het Huis voor de Kunsten Limburg. Toneelhuis LFA dankt hem voor de samenwerking en zijn tomeloze inzet voor amateurtoneel in Limburg!

Het Huis voor de Kunsten Limburg berichtte:

‘Onze collega Marnix Mulder is een theaterman in hart en nieren. Hij voelt zich dan ook op de theatervloer in de rol van regisseur en theatermaker enorm op zijn plaats. Zowel als betrokken en kundige vakman maar zeker ook als liefhebber. Omdat het Huis voor de Kunsten zich meer gaat inzetten op beleidsmatige ondersteuning gaan onze paden zich scheiden. Dat betekent dat Marnix zich als zzp-er zal gaan richten op zijn eerste liefde, het regie-werk en dat hij het Huis voor de Kunsten gaat verlaten als toneelconsulent. 

Alhoewel het Huis voor de Kunsten Limburg en Marnix geen gezamenlijke toekomst hebben, blijft hij als professional beschikbaar voor de rijke Limburgse toneelwereld. Wij wensen Marnix veel succes in de toekomst en zijn hem zeer erkentelijk voor het vele goede werk dat hij de afgelopen jaren heeft verzet namens het Huis voor de Kunsten.’ aldus Ruud van Eeten, directeur-bestuurder Huis voor de Kunsten Limburg. 

Bron: Toneelhuis LFA

12 jun

 

Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), het Huis, de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) en het Koornetwerk Nederland hebben besloten een vervolg te geven aan de enquête die in het begin van de coronacrisis is uitgezet. Huis voor de kunsten Limburg roept daarom Limburgse cultuurverenigingen, amateurkunstinitiatieven en zzp’ers op deze enquête in vullen. Met de opgehaalde informatie kunnen zij samen vorm geven aan oplossingen voor de ontstane schade en tevens de overheid informeren over de stand van zaken binnen onze sector. De vragenlijst is in te vullen tot 21 juni aanstaande. 

Meer informatie en de link naar de enquête vind je op: https://hklimburg.nl/activiteiten/vervolgvragenlijst-voor-culturele-amateursector

 

Home WAK Nieuws