Monique Selij

20 okt

 In de rubriek 'Heerlen praat Cultuur' komt elke maand iemand die zich betrokken voelt bij het amateurkunstveld aan het woord over (volks)cultuur in de breedste zin van het woord. Deze maand Monique Selij, zij richtte in 2013 de stichting Theater Ós Parkstad op.


 

Wat is het motto van dit gezelschap:
“MENSEN HEBBEN WENSEN”, op het gebied van amateurkunst en “MENSEN HEBBEN TALENTEN”, maar niet altijd de middelen om dit te laten zien. Mijn wens was om dit mogelijk te maken.

Wij willen hierin ons steentje bijdragen, maar de wens moet wel uit de mens komen. We hebben nu in deze bijna 2 jaar 2 wensen in vervulling mogen laten gaan en ik wil in dit stukje aantonen op welke manier wij dit hebben gedaan.

Er was een moeder en dochter, allebei aangesloten bij een dansvereniging. Moeder wilde altijd nog heel graag een dans met haar dochter dansen, en de dochter wilde heel graag een choreografie schrijven. Wij speelden een serieus toneelstuk dat “BANDEN” heette dat ging over de band tussen moeder en zoon. Wij hebben de moeder en dochter gevraagd of zij in staat waren om zelf een choreografie te bedenken waarin, op het einde van het stuk, de symboliek van het stuk werd gedanst. De choreografie gemaakt door de dochter en de uiteindelijke dans uitgevoerd door moeder en dochter.

Het enthousiasme, de reacties van de club, de ontroering bij mensen waren overweldigend. Dat is waar wij het voor doen.

De tweede wens was van Toine Mertens, geen onbekende in de toneelwereld, alleen niet meer zo actief. Wel nog altijd betrokken bij het amateurtoneel. Hij had al 10 jaar een stuk op de planken dat hij altijd al had willen regisseren. Het liefste had hij zijn vrouw op het toneel gezet, maar Riet Mertens, ook geen onbekende in deze wereld, was helaas niet meer in staat om dit te spelen. Theater Ós Parkstad heeft samen met het Cultuurhuis Heerlen hem de mogelijkheid gegeven om dit stuk op het toneel te brengen. Wij hebben het mogelijk gemaakt deze wens in vervulling te laten gaan. En wat was hij bij de laatste voorstelling ontroerd.

Het enthousiasme, de reacties van de club, de ontroering en de stilte van het publiek op het einde maakte de opvoering van dit geweldige stuk “NACHT, MOEDER” tot een groot succes.

Mensen de mogelijkheid geven om hun talenten ten tonele te brengen, in welke vorm dan ook, is het mooiste wat er is.

Ook spelen wij zelf theater met mensen die het leuk vinden om toneel te spelen. Elke woensdag repeteren wij in het Cultuurhuis Heerlen en wij zijn blij dat wij dit mogen doen. Elk jaar brengen we ook een voorstelling. De komende voorstelling is op 22 en 23 november 2014. Ik wil dat wij een groepje en mensen om ons heen hebben die het elkaar gunnen om hun talenten te laten zien. Het mooiste is als een mens een idee heeft, een wens heeft om hierover avonden te sparren met elkaar en te komen tot een creatie die op een of andere manier mensen raakt, op welke manier dan ook.

Als je dit stukje hebt gelezen en je kan niet wachten om je wens in vervulling te zien gaan, aarzel dan niet en neem contact met ons op. Dit kan per telefoon 06-40519383, per e-mail, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via een reactie op onze website “theater-os-parkstad.nl”. Wij willen graag kijken wat wij eventueel voor jou kunnen betekenen.

 

Monique Selij
Directeur Theater Ós Parkstad

 

Home Cultuurpraat Monique Selij