Sjtadsprins Raoul 1

10 feb

In de rubriek 'Heerlen praat Cultuur' komt elke maand iemand die zich betrokken voelt bij het amateurkunstveld aan het woord over (volks)cultuur in de breedste zin van het woord. Deze week Raoul I (Braeken), Sjtadsprins va Heële 2014. 


(Volks)Cultuur

Heerlen is verweven met cultuur. Er gebeurt enorm veel en er zijn genoeg faciliteiten beschikbaar. Eigenlijk is het te veel om op te noemen: Cultura Nova, Booch, Schunck*, het prachtige theater, de nieuwe Nor, het Cultuurhuis en nog veel meer. Vergeet ook niet alle harmonieën, fanfares, toneel- en dansgroepen. Wat echter een belangrijk onderdeel van cultuur is, is natuurlijk carnaval. Volkscultuur pur sang. Al decennia lang een feest voor iedereen. Alhoewel velen liever op wintersport gaan is Heerlen inmiddels een boegbeeld geworden in het zuiden van het land als het over het vieren van carnaval gaat. De stad bruist vanaf de vrijdag voor carnaval. Een paviljoen zorgt voor een georganiseerd feest, voor jong en oud. Alle evenementen worden druk bezocht. In elke wijk zijn er verenigingen die carnaval met hun bewoners vieren. De apotheose is de optocht op zondag. De grootste en mooiste optocht van Nederland die zelfs de laatste jaren live op televisie te volgen is. Goed voor zieken en ouderen die zo de kans krijgen het feest mee te beleven.

Als Sjtadsprins van Heerlen ben ik dan ook trots om in het jubileumjaar (66 jaar) van de Heëlesje VV De Winkbülle voor te gaan in dit volks culturele feest. Een belevenis die niet te omschrijven is, in een woord prachtig. Maar wat het mooiste is, is dat iedereen meegeniet. Als je van jong tot oud mee kunt doen en je zo veel mooie reacties krijgt, dan weet je dat dit feest leeft. Laat dit de mensen nooit afgenomen worden want het zijn momenten in moeilijke tijden dat men een fantastische uitlaatklep heeft.

Natuurlijk is het carnavalsfeest van oorsprong een religieus feest en dat zal er altijd mee verbonden blijven. De aanloop naar de vasten om nog even snel te profiteren van de vele geneugten des levens. Maar inmiddels wordt dat vergeten. Tienduizenden mensen genieten in het centrum van de stad van de carnaval die georganiseerd wordt door De Winkbülle. De jeugd doet gelukkig weer volop mee en zij zijn de toekomst om het feest in stand te houden. En als je het over cultuur in Heerlen hebt dan is carnaval daar een wezenlijk onderdeel van.

Raoul I (Braeken)

Jubileum Sjtadsprins 2014 van de Heëlesje Vasteloavendsvereiniging De Winkbülle

 

Home Cultuurpraat Sjtadsprins Raoul 1