Jan-Willem Souren

08 jan

In de rubriek 'Heerlen praat Cultuur' komt elke maand iemand die zich betrokken voelt bij het amateurkunstveld aan het woord over (volks)cultuur in de breedste zin van het woord. Deze week Jan-Willem Souren, cultureel ondernemer. 


Ooit was ik bestuurslid van stichting Coriolade, een stichting wiens belangrijkste organisatorische wapenfeit toen was de organisatie van de jaarlijkse Internationale Cyclocross. Na dat twee jaar gedaan te hebben, startten we met een klein team de organisatie van Booch festival. Afgelopen jaar ben ik daar, na zestien jaar, mee gestopt. Tussendoor was ik ook nog vijf jaar lang mede-organisator van de Internationale Taptoe Heerlen en vier jaar voorzitter van het Platform Koeltoer (een platform van ongebonden cultuurinstellingen, kunstenaars en cultuurmakers). 

Op dit moment ben ik eigenlijk alleen nog verbonden aan Fanfare St. Caecilia Nieuw Einde als beschermheer. Daarvoor was ik er een jaar of vijftien penningmeester. Ik mag dus wel zeggen dat ik enige ervaring heb in de cultuur en amateurkunsten branche. Wat mij die pak-m-beet twee decennia deelname aan culturele organisaties geleerd heeft is te vatten met de trefwoorden: plezier - sociale cohesie - vriendschap - leerzaam - trots. 

Om met dat laatste te beginnen: trots. Als deelnemer aan welke culturele activiteit ook, in mijn geval veelal in de muziek, ontkom je er niet aan om trots te leren zijn op jezelf. Of je nu als spelend lid van de fanfare je best gedaan hebt bij een publiek optreden, als gitarist in een band, als bestuurslid van een evenementenorganisatie, of als organisator van een festival: telkens weer mag je trots zijn op je resultaat - klein of groot - dat jij, samen met (vele) anderen hebt neergezet. Deelname aan culturele organisaties en/of zelf als amateur kunstenaar bezig zijn is natuurlijk heel leerzaam en prima voor je persoonlijke ontwikkeling. Naarmate je ervarener wordt als muzikant, kunstenaar, organisator, zul je er ook van profiteren doordat je groeit als mens. Het samen bezig zijn levert vele vriendschappen op en dat hele pakket is uitstekend voor de sociale cohesie. Een toneelclub, zangkoor, schilderklas, muziekgroep, allen werken ze - door gewoon hun ‘ding’ te doen - mee aan een straat, wijk, stad waar het fijn wonen, werken en leven is. Culturele activiteiten zijn belangrijke informele ontmoetingsplekken voor inwoners en ze zorgen er mede voor dat er plezier gemaakt wordt. Plezier dat de cultuurproever heeft aan het optreden of aan de expositie en plezier dat de cultuurmaker heeft aan het uitoefenen van z’n activiteit. 

In Heerlen mogen we ons rijk rekenen met een groot aanbod aan culturele activiteiten, met veel plekken voor kunst en cultuur, zowel in de vorm van locaties (denk aan ons Cultuurhuis, de Schouwburg, poppodium Nieuwe Nor, enz) als in de vorm van evenementen in de stad en in de wijken. Die rijkdom is te danken aan mensen zoals u en ik, die er plezier in hebben om iets te doen voor en met andere mensen. Ja, ik ben trots en ik ben rijk! 

Jan-Willem Souren 

 

Home Cultuurpraat Jan-Willem Souren