Ben Kroezen

03 mrt

In de rubriek 'Heerlen praat Cultuur' komt een paar keer per jaar die zich betrokken voelt bij het amateurkunstveld aan het woord over (volks)cultuur in de breedste zin van het woord. Deze keer Ben Kroezen, voorzitter van Stichting The Key Sessions uit Heerlen.


 Ik zal mij even voorstellen. Mijn naam is Ben Kroezen en ik ben 46 jaar oud. Mijn grootste hobby is muziek. Deze passie heeft mij er toe gebracht om de stichting The Key Sessions op te richten.

Het begon allemaal 4 jaar geleden in de Houten Sleutel waar veel jeugd met verschillende achtergronden en culturen bij elkaar kwamen. Na een tijdje te hebben gebrainstormd met Niels (de eigenaar van de Houten Sleutel) en de jeugd, met subculturen en veel creatieve ideeën, kwamen wij op het idee om een muziekavond te houden met de jeugd die daar behoefte aan hadden, maar op een of andere manier niet naar een muziekschool konden gaan. 

Op 17 februari 2012 vond de eerste jamavond plaats. In het begin nog klein en met weinig professionele apparatuur, maar met veel plezier en een groot animo. Een jaar lang zijn er om de week op de vrijdagavond jamavonden geweest. De jongeren hadden er echt zin in en verheugde zich dan ook steeds op een nieuwe jamavond. Helaas moest de Houten Sleutel na dat jaar dicht. Op dat moment stonden wij voor de keuze stoppen of doorgaan. Het groepje jongeren dat elke keer bij de jamavonden aanwezig waren, vonden het jammer dat er een einde kwam aan de gezellige jamavonden, maar zoals jullie natuurlijk al begrijpen konden wij en wilden wij niet stoppen.

Zo zijn wij op zoek gegaan naar een ruimte, heel snel konden wij verder gaan. We mochten gebruik maken van de danszaal van studio het podium, waar onze jamavonden voortgezet konden worden. Dit lieten wij ons niet twee keer zeggen. Zo gezegd zo gedaan. Op 28 april 2013 stonden de jongeren al voor de eerste keer op het podium in het cultuurhuis. Spannend, maar wij en de jongeren hebben die avond genoten en dat proefde natuurlijk naar meer. 

Zo kwamen er steeds meer jongeren bij en sprak het zich een beetje rond. Toen kwam onze eerste vrijwilliger Hans Huijten erbij om als gitaar technicus en stage manager ons te helpen. Ook geeft hij aan de gitaristen een beetje gitaarles of biedt hij hulp aan waar nodig is. Toen kwam Wil van der Biesen in het beeld, een bekende drummer. Hij wilde ons helpen met drukworkshops. Hij vond het zo geweldig wat wij met de jongeren deden en hoe zeer iedereen ervan genoot dat hij op een avond kwam en hij een drumkit sponsorde. Met tranen in de ogen heb ik deze natuurlijk geaccepteerd. Zo groeide mijn droom door om iedere jongere tussen 12 en 22 jaar de kans krijgt om muziek te maken en te schitteren op het podium met een zaal vol publiek. The Key Sessions groeide maar door, na een paar jaar zo door te zijn gegaan, kwamen wij eigenlijk op een punt dat we voor ons gevoel niet verder kwamen en hebben wij stoute schoenen aan getrokken en zijn wij een stichting geworden. Die jongeren met een sociaal probleem de kans geeft om samen muziek te maken. Maakt niet uit wat voor een achtergrond, beperking, cultuur, jongen of meisje etc., iedereen is welkom om samen muziek te maken in de mooiste zalen en op de leukste festivals van parkstad te spelen, zodat ook deze vorm van amateur kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk is. Het is zeker de moeite waard om ons te komen bewonderen op een jamavond of een optreden.

 

Ben Kroezen

Voorzitter The Key Sessions

And don’t forget to keep on rocking

 

Home Cultuurpraat Ben Kroezen